Porodični odmor u Beogradu 


Putovanje sa decom je odlična prilika da sa najmilijima provedete radosne trenutke istvorite sećanja koja ćete čuvati ceo život. Međutim, isto tako znamo da ovakav odmor može biti izvor stresa za roditelje. Treba naći aktivnosti koje bi najmlađim članovima bile zanimljive, a kojima isto tako starijima mogu da budu interesantne. 

Zbog svega navedenog izbor mesta za porodični odmor je jako bitan, a želeli bismo da vam predstavimo Beograd kao sjajan izbor. Prestonica Srbije je ispunjena silnim sadržajima gde ćete sigurno naći sve što bi vam učinilo da vaš vreme sa decom bude ispunjeno lepim uspomenama. Želimo da vam ponudimo spisak predloga koji bi vas ubedili da treba da nam dođete u Beograd u goste. 

Drevna tvrđava Kalemegdan je nezaobilazno mesto tokom posete Beogradu. Njenim zelenim površinama deca mogu slobodno da trčkaraju, možete se porodično slikati ispred mnogih starih kapija i prolaza, ili jednostavno uživajte u lepom vremenu i pogledu na reke. Pored svega toga, na Kalemegdanu se nalazi nekoliko sadržaja koji će sigurno zaintrigirati najmlađe. 

Kalemegdanski Park 

Drevna tvrđava Kalemegdan je nezaobilazno mesto tokom posete Beogradu. Njenim zelenim površinama deca mogu slobodno da trčkaraju, možete se porodično slikati ispred mnogih starih kapija i prolaza, ili jednostavno uživajte u lepom vremenu i pogledu na reke. Pored svega toga, na Kalemegdanu se nalazi nekoliko sadržaja koji će sigurno zaintrigirati najmlađe.

 

Dinopark Jura avantura 

Čim prođete Karađorđevu kapiju, sačekaće vas anahron prizor. Ova odeljak je prekrivena figurama i replikama dinosaurusa različitih vrsta. Mališani mogu da trče oko ovih praistorijskih nemani koje ih sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Određenim danima osoblje Jure avanture organizuje predstave kao i dodatne aktivnosti za najmlađe. Cena karte je 250 dinara za decu i 350 dinara za odrasle, a ulaz je otvoren od 10 do 20 časova. 

Postavka Vojnog muzeja

Odmah kod Sahat kule možete zateći artiljerijske mašine iz prvog i drugog svetskog rata kao eksponate na otvorenom. Jako su dobro očuvane i idealne su za razgledanje i fotografisanje. Ove ratne mašine često zaintrigiraju decu, a možda čak pobude znatiželju za istorijom. Zgrada Vojnog muzeja je blizu, a sadrži kolekciju egzotičnog oružja iz zemalja Azije i Afrike. Ova postavka će sigurno privući pažnju tinejdžerima. Porodična ulaznica košta 500 dinara, a muzej je otvoren od 10 do 17 časova. 

Clock Tower (Sahat Kula) Kalemegdan Fortress & Military Museum – Belgrade

Zoo vrt 

Slogan Beo zoo vrta je ,,Bekstvo iz grada u centar grada,’’ što savršeno opisuje ugođaj koji ova institucija pruža. Nekoliko minuta od centra grada, u okviru kalemegdanske tvrđave, čeka beogradski zoološki vrt. Možete da vidite životinje iz različitih delova sveta, a posebno će vas oduševiti prizori egzotičnih vrsta poput belog lava i bengalskog belog tigra. Zoo vrt je otvoren za posetioce od 9 do 19 časova, a ulaznica košta 550 dinara za odrasle i 350 za stariju decu. 

Skakaonica Kolos

Na Dunavskom keju, u potezu kod Nebojšine kule, nalazi se splav Kolos koji je specijalizovan za skakanje i đipanje. Ispunjen je trampolinama, strunjačama i penastim igračkama, koje dozvoljavaju najmlađima, a i odraslima da bezbedno skakuću do mile volje. Ako vam treba zanimljiva aktivnost koja će da umori vaše dete, ovo je idealno. 

Dok najmlađi uživaju u skakutavim aktivnostima vi možete da sedite u komfornom kafiću i uživate u pogledu na Dunav. Dolazak do Kolosa podrazumeva šetnju Dunavskim kejom, a to je već užitak sam za sebe. Za skakaonicu se rezervišu termini koji koštaju 1000 dinara sat vremena. 

Muzej Nikole Tesle 

Posebno izdvajamo Muzej Nikole Tesle zbog njegove interaktivne postavke. Tokom radnog dana organizovane su ture sa vodičem koji će vam predstaviti život čuvenog naučnika, ali takođe će i objasniti njegova dostignuća. Ovaj deo izložbe podrazumeva praktično predtsavljanje strujnih skalamerija, što je zabavno i zanimljivo. 

Tura nije predugačka, tako da nećete izgubiti sate u razgledanju. Ulaz je otvoren od 10 do 17h svakog dana, a ture počinju svakog sata i traju 45 minuta. Cena ulaznice je 500 dinara, a u slučaju da vam treba tura na engleskom, ulaznica je 800 dinara. 

Ada Ciganlija 

Ako planirate odmor u Beogradu leti, Ada Ciganlija je obavezno mesto za celu porodicu. Ovo je najpopularnije kupalište Beograđana i prava je mala oaza zabave. Pored toga što možete da se okupate u veštačkom savskom jezeru, ovde postoji i gomila prilika za zabavne sadržaje i aktivnosti. Možete odmarati u hladu u odeljku za piknik, posetiti jedne od brojnih sportskih terena, osvežiti se u brojnim kafićima, baviti se aktivnostima na vodi i još po nešto. 

Dunavski i Zemunski kej

Od šetališta kod Brankovog mosta pa sve do Milenijumske kule u Zemunu, možete da se prepustite šetnji, prirodi i razgledanju. Uz lepo vreme ovaj dugački potez je milina za porodični izlet. Usput možete odmarati oči u lokalnom zelenilu, okrepiti se uz piće il obrok u restoranima kraj reke, na raspolaganju su vam brojna igrališta za decu, kao i mali luna park. 

Ratno ostrvo – Lido 

Ovo je još jedno popularno kupalište i smatra se letnjim ponosom opštine Zemun. Tokom toplih meseci, postavljen je pontonski most koji vam omogućava da posetite ovu lokaciju. Pošto se nalazi na Zemunskom keju, lagana šetnja može da postane plandovanje na rečnom ostvru. Plaža je značajno manje površine, ali je peščana u slučaju da vam to više odgovara. Takođe možete uživati u zelenilu i šumarku koje Lido pruža. 

Krstarenje Beogradom 

Sa svoje dve velike reke, nije ni čudo što u Beogradu možete naći toliko zanimljivih rečnih sadržaja. Pored letnjih kupališta i silnih klubova, restorana i kafića na vodi, reke vam omogućavaju da iskusite prestonicu iz skroz novog ugla – kroz krstarenje brodom. Ovo je aktivnost za koju verujemo da će uživati svi članovi porodice. Možete posmatrati priobalna naselja, prirodu kao i mnoštvo rečnih ptica kojima je Beograd stanište. 

Postoji nekoliko brodova koji organizuju ture krstarenja. Neki od njih imaju i restoran na palubi, al neki pružaju samo uslugu plovidbe. Najčešće cena karte za odrasle košta oko 1500 dinara, starija deca plaćaju oko 800 dinara, a bebe i najmlađi mogu da plove besplatno. 

Topčiderski park 

Ako vam se dopao Kalemegdan, ovaj Beogradski park je još jedan predeo bogat lepotom i istorijom. Ovaj prostor se smatra ostatkom najstarije šume u regionu, a danas je lepo urađen prostor gde možete doći na piknik pored veštačkih jezera. Vikendima organizovane su i vožnje kočijom, a najmlađi će se sigurno obradovati jer mogu da jašu konje i ponije. 

Topčiderski park je bitan i zbog svojih istorijski sadržaja. Pored spomenika Milošu Obrenoviću na raspolaganju vam je i čuveni muzej Milošev Konak. Ova zgrada je bila rezidencija čuvenog monarha Srbije. Verujemo da će vam biti prava poslastica da vidite očuvane prostorije i njihov enterijer od ove izumrle dinastije. 

Lokacija Rakoč Apartmana 

Ovo su samo od nekih zanimljivih lokacija koje verujemo da bi vam bile zanimljive za počodični odmor. Većina od njih su blizu centra i do njih možete doći laganom šetnjom. Čak i mesta koja su malo dalje, nisu komplikovana da dođete pomoću kratke vožnje gradskim prevozom. 

Specijalna prednost Rakoč Apartmana je što se svi nalaze u centralnoj zoni Beograda. To vam omogućava da su vam sve glavne atrakcije lako dostupne. Ne morate da se nervirate oko logistike i prepusti te se odmoru sa svojom porodicom. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *