U centralom gradskom jezgru očuvan je autentični izgled Beograda; duh boema, umetnika, intelektualaca i starih Beograđana upisan je u kaldrmu starog Dorćola. Do ovog dela grada, koji je prava turistička atrakcija, možete doći autobuskim linijama 24, 26, 37 i 39. Samo ime Dorćol znači raskrsnicu četiri ulice, a odnosi se na raskrsnicu ulica Cara Dušana i Kralja Petra, odnosno Dubrovačke ulice, odakle potiče i naziv (turskog porekla); „Dort“ – četiri – i „jol“ – put. Sve do druge polovine 1'9. veka, sve ugledne i važne kuće nalazile su se upravo u ovom delu grada. Kalemegdanski park predstavlja granicu između tzv. gornjeg i donjeg Dorćola.

Dorćol Beograd centar

Dorćol Beograd

Deo Dorćola ubraja se u prva nastala naselja na tlu Beograda, gde su pripadnici bogatijeg turskog staleža gradili kuće sa velikim baštama. U vreme Osmanlija na ovom području živeli su i brojni Jevreji, te i danas, u znak spomena, možete naići na ulicu Jevrejsku ili na bogataške kuće jevrejskih trgovaca. Na području današnje Dušanove ulice, Jevreji su imali svoju mahalu.

Obala Dunava

Dorćolska obala je ispunjena sadržajem za decu, omladinu, stare i turiste, i predstavlja najlepšu obalu Beograda. Uređeno šetalište, zanimljivi parkovi za decu, dugačka biciklistička staza, brojni splavovi, kafei i restorani. Na obali je i Sportski centar „Milan Gale Muškatirović” (nekada Sportski centar „25. maj”) sa kompleksom otvorenih i zatvorenih bazena na kojima se organizuju različita takmičenja u sportovima na vodi (plivanje, ronjenje, skokovi u vodu), kao i sa teniskim terenima na kojima se održava Otvoreno prvenstvo Srbije u tenisu.

Fauna ptica

Dorćol krasi najveći broj gradskih prica, budući da je ova četvrt okružena mnoštvom bujnih krošanja. Ulice Dorćola su stanište karakterističnih ptica urbanih centara, kao što su domaći golub, crna crvenrepka, gradska lasta, vetruška, domaći vrabac, pa i sive vrane, svrake, kukutke i golub grivnaš. Dorćolski kej se delom nalazi nasuprot Velikog ratnog ostrva, pa se uz njegove obale mogu videti brojne vrste vodenih ptica, koje su posebno retke. Uproleće i leto neretko se može opaziti seoska lasta, čiji broj u našoj zemlji opada zbog nestanka starih ambara sa odgovarajućom podlogom za gnezdo. Ovde se ta vrsta gnezdi na brodićima duž obale. Najbrojnije zimske ptice su divlja patka gluvara, crna liska i rečni galeb.

Znamenitosti

Na Dorćolu su opstale drevne beogradske zgrade. Iz vremena austrijske vlasti u ulici cara Dušana ostala je jednospratna najstarija kuća u Beogradu, izgrađena između 1724. i 1727. godine.

Dvorišna zgrada u Gospodar Jevremovoj 22 predstavlja dragoceni muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, najvećih ljudi svoga vremena i celokupne srpske kulture. Ovo zdanje je ranije predstavljalo prvu zgradu Velike škole – prve više škole u Srbiji, preteče Beogradskog univerziteta, koja je otvorena 30. septembra 1808, svečanom besedom Dositeja Obradovića, uz prisustvo predsednika i članova Praviteljstvujuščeg sovjeta.

Dorćol je i svojevrsni kulturni centar, gde se nalaze Beogradska filharmonija, Narodno pozorište i Narodni muzej, kao i Etnografski muzej, koji je jedan od prvih otvorenih muzeja na Balkanu. Od posebne je važnosti i Ustanova kulture Parobrod, jedno od najznačajnijih zbornih mesta savremene kulture u Beogradu.

Posebnu draž ovoj četvrti ogleda se u blizini ključnih atrakcija prestonice, kao što su glavna pešačka zona – Knez Mihailova, boemska ulica Skadarlija i čuveni Kalemegdan. Na ovom sajtu se možete detaljnije informisati i o značaju ove tri znamenitosti.

Dorćol je sinonim za raskošan noćni život, a ulica Strahinjića Bana nudi izbor najraznovrsnijih lokala za dobar provod, vrhunsko piće i jelo. Svaki od restorana po nečemu je svojstven i jedinstven, te ćete zasigurno pronaći mesto koje odgovara vašim afinitetima! Upravo zbog velike konkurencije, vlasnici lokala rade na tome da unaprede svoj kvalitet i domišljatošću privuku goste.

Ugledni Dorćolci

Dorćol je predstavljao maticu mnogih velikana kulture, umetnosti, nauke i politike. Neki od njih su: vožd Karađorđe, knez Aleksandar Karađorđević, Jevrem Obrenović, Jakov Nenadović, Dositej Obradović, Slobodan Jovanović, Avram Petronijević, Nikola Pašić, Đura Jakšić, Đorđe Krstić, Meša Selimović i Nebojša Glogovac.

U okviru Dorćola smeštene su najslavnije znamenitosti Beograda; Kalemegdan (o kome možete više saznati u zasebnom odeljku našeg sajta), Beogradsku tvrđavu (sa spomenikom Pobednik, Stambol-kapijom, Sahat-kulom i mnogim durgim istorijskim spomenicima), Beogradski zoološki vrt – veliki vrt sa preko 300 životinja, koji poseti više od 400.000 turista godište. Jedina aktivna sačuvana džamija u Beogradu nalazi se u samom srcu Dorćola, u Gospodar Jevremovoj ulici, a sagrađena je još u 16. veku. Uz džamiju radi i verska srednja škola – medresa. Zbog svoje lepote, drevnosti i kulturnoistorijske vrednosti, Bajrakli džamija proglašena je spomenikom kulture i kulturnim dobrom od velikog značaja.

Ovaj deo grada je oduvek važio za jedan od elitnijih i popularnijih, a njegova lokacija se visoko vrednuje kada je reč o potražnji smeštaja ili prodaji nekretnina – upravo zbog zelenila, uređenosti parkova, zanimljivih uskih uličica, jedinstvene arhitekture, velelpnih zdanja, istorijske vrednosti, blizine reke i bogate ponude za ljubitelje kulture, umetnosti, gastronomije i hedonizma! Britanski list Gardijan proglasio je Dorćol jednim od najatraktivnijih gradskih četvrti u Evropi – verujemo da ste sada i Vi uvereni da je ovakva titula potpuno osnovana!

Dobro došli u Beograd! Posetite Dorćol!


Dobro Došli vaš dom
Smeštaj Rakoc

Apartmani Beograd, stan na dan, najbolje zgrade, savršene lokacije, moderno renovirani stanovi, usluga najvišeg nivoa i prepoznatljiv lični pečat. Jedinstven smeštaj u Beogradu, apartmani u rukama jednog vlasnika, predanost i lična odgovornost, garantovana sigurnost, vrhunski kvalitet, Stan na dan Beograd. Naglašavamo, naši gosti su uvek naši gosti, u tom pravcu osigurali smo značajnu reputaciju. Dočekujemo svakog s dobrodošlicom. Briga o gostu je naše najbolje poslovno ulaganje; luksuzni apartmani, stan na dan Vaš jeftin smeštaj u Beogradu. Apartmani Beograd, ekskluzivni smeštaj u strogom centru, jeftino boravi cela porodica; konfor, udobnost, urednost, oprema, iznajmite stan na dan u Beogradu.

Apartmani Beograd jedinstvena ponuda Beograd stan na dan

Apartmani Beograd, direktan kontakt, samo jedan vlasnik, diskrecija, konfor, ključ za prijatan boravak apartmani Beograd. Stan na dan, Beograd apartmani, srdačan domaćin apartmanibeograd.com smeštaj ravan hotelu, dobro došli, apartmani u Beogradu.

Stan na dan Beograd brendirana oprema besprekorni apartmani

Besprekorno čisti apartmani, naš servis obuhvata: doček i ispraćanje svakog gosta na adresi stana, prijava, čišćenje, zamena posteljine i peškira. Stan na dan, apartmani u Beogradu, birani klijenti i lokacije, rezultat; luksuzni apartmani Beograd.

Smještaj u Beogradu apartmani 24/7 samo strogi centar

Beograd apartmani, naći ćete nas, Knez Mihailova 21. Vaša pitanja +38164 336 50 35Poseta velikim gradovima, planirana ili ne, nije jednostavna; svi pravci vode u strogi centar, tako nas možete naći, apartmani Beograd. Vama na usluzi, brzo i lako apartmani Beograd.

Email Facebook
Tweet Pinterest
LinkedIn Google +
Digg StumbleUpon
Tumblr Reddit
Adfty Allvoices
Amazon Wishlist Arto
AT&T Baidu
Blinklist Blip
Blogmarks Blogger
BuddyMarks Buffer
Care2 chiq
CiteULike Corkboard
Dealspl.us Delicious
Diigo DZone
Edmodo Embed.ly
Evernote Fark
Fashiolista Flipboard
folkd.com FoodLve
Fresqui FriendFeed
Funp fwisp
Google Bookmarks
Google Reader Google Translate
Hatena Instapaper
Jumptags Kaboodle
Kik linkaGoGo
LiveJournal mail.ru
Meneame Messenger
Mr Wong moShare
MySpace N4G
Netlog Netvouz
Newsvine NUjij
Odnoklassniki Oknotizie
Pocket Print
Raise Your Voice Segnalo
ShareThis Sina
Sonico Startaid
Startlap Stumpedia
TypePad Viadeo
Vkontakte VOXopolis
Virb WhatsApp
We Heart It WordPress
Xerpi Yammer