Knez Mihailova ulica, uz to što je glavna ulica, ona je i najpoznatija ulica Beograda. Svaki posetilac i stanovnik našeg glavnog grada sa lakoćom uviđa zbog čega je tako. Njena pozicioniranost u samom centru najstarijeg dela Beograda govori i o njenom trajanju, ali i o monumentalnosti same ulice.

Knez Mihailova ulica

Glavna ulica glavnog grada

Ulica je menjala svoj izgled tokom istorije pod okupacijama Turaka i Austrijanaca, a izgled kakav danas ima čuva od perioda između 1867. i 1880. godine, kada je prvi srpski urbanista, inženjer Emilijan Joksimović, uvideo da je upravo ova ulica najkraća veza između Tvrđave, odnosno Kalemegdana, i tadašnje Varoši. Upravo ovim postupkom otpočela je i viša etapa urbanizacije grada. Nakon toga, Knez Mihailova ulica je, posredstvom procesa evropeizacije koji je uticao na razvoj građanske klase i formiranje trgovačkog staleža, postala trgovački centar Beograda gde trgovci otvaraju sopstvene radnje. Ovakav, turistički karakter Knez Mihailova je dosledno držala sve do druge polovine devetnaestog veka, da bi u potonjim godinama prerasla u kulturno središte prestonice.

            Knez Mihailova ulica nikada nije menjala ime koje je dobila po srpskom knezu Mihailu Obrenoviću čiji spomenik se nalazi i na glavnom trgu Beograda – Trgu republike.

          

Kulturno-istorijski objekti u Knez Mihailovoj ulici

 

            Knez Mihailova ulica prestavlja najveću pešačku zonu u srcu grada, pa vam samim tim omogućuje da bez razmišljanja o pravilima saobraćaja i buke razgledate bogati sadržaj ove ulice.

            Na samom početku ulice, u Knez Mihailovoj br. 2 – 4, nalazi se Palata Albanija koja predstavlja svojevrsnu vezu glavne ulice Beograda i Terazija, a predstavlja prvi oblakoder u Beogradu. U vreme izgradnje, predstavljao je drugi po visini neboder jugoistočne Evrope, Balkana i Kraljevine Jugoslavije. Zanimljivo je to da je naziv dobila po kafani koja se nalazila na istom mestu, a koja je nazvana po rečima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, koji su govorili: ,,Niko ne zna šta su muke teške dok ne pređe Albaniju peške. Upravo zbog ovoga se može reći da je Palata Albanija na neki način i Palata pobede.

            U Knez Mihailovoj br. 35 nalazi se velelepna zgrada SANU – Srpska akademija nauka i umetnosti, koja predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. SANU jeste najviša naučna i društvena institucija u Srbiji koja je dala najveći doprinos naučnoj misli iz svih naučnih oblasti i koja ne posustaje u ideji da oplemeni društvo, te su brojni naučni skupovi i tribine organizovani upravo ovde u kontinuitetu i na različitim jezicima.

            Zadužbina Nikole Spasića sagrađena je 1889. godine kao reprezentativna stambeno-trgovačka zgrada  i nalazi se na adresi Knez Mihailova br. 33. Fasada zgrade obiluje neorenesansnim stilskim obeležjima i dan-danas čuva duh jednog vremena koje na ovaj način dopire i do savremenika doba u kojem mi živimo.

            Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, osnovana je 1931. godine i nalazi se u Knez Mihailovoj br. 56, na svega nekoliko metara od ulaza na Kalemegdan. Zgrada u kojoj se biblioteka je sagrađena u stilu romantizma davne 1869. godine. Danas je upravo ova biblioteka jedan od glavnih domaćina književnih večeri naših savremenih pisaca, ali i jedan od glavnih organizatora događaja koji se tiču velikih autora srpske književnosti koji su ostavili neizbrisiv trag za svoga života.

            Pored ovih najupečatljivijih zgrada glavne ulice prestonice, treba obratiti pažnju i na Palatu Zora u Knez Mihailovoj br. 32, Mitićevu robnu kuću na broju 41, zatim na građanske kuće iz sedamdesetih godina devetnaestog veka koje se protežu sa parne strane ulice i zauzimaju brojeve 46, 48 i 50. 

 

Šoping i kafa uz zvuke uličnih svirača

 

            Pored veoma značajnih kulturnih objekata koji su istorijska podloga Knez Mihailove ulice, tu su i zanimljivosti koje ne treba zaobići. Knez Mihailova je sačuvala trgovačku nit koju je imala od svog osnivanja, pa danas možete baš tu doći u iscrpnu kupovinu u prodavnicama domaćih i stranih brendova. Nakon kupovine, najlepše je sesti u neku od bašta kafića koji nude osveženje dok vam do uha dopiru zvuci koje prave veoma talentovani ulični svirači.


               Knez Mihailova ulica, popločana poznatim kamenom – jablaničkim gabrom, nudi sinkretičan užitak uvek kada se u njoj nađete, a svakako je nezaobilazna turistička destinacija za sve koji su naumili da obiđu najreprezentativnije delove Beograda.


Dobro Došli vaš dom
Smeštaj Rakoc

Apartmani Beograd, stan na dan, najbolje zgrade, savršene lokacije, moderno renovirani stanovi, usluga najvišeg nivoa i prepoznatljiv lični pečat. Jedinstven smeštaj u Beogradu, apartmani u rukama jednog vlasnika, predanost i lična odgovornost, garantovana sigurnost, vrhunski kvalitet, Stan na dan Beograd. Naglašavamo, naši gosti su uvek naši gosti, u tom pravcu osigurali smo značajnu reputaciju. Dočekujemo svakog s dobrodošlicom. Briga o gostu je naše najbolje poslovno ulaganje; luksuzni apartmani, stan na dan Vaš jeftin smeštaj u Beogradu. Apartmani Beograd, ekskluzivni smeštaj u strogom centru, jeftino boravi cela porodica; konfor, udobnost, urednost, oprema, iznajmite stan na dan u Beogradu.

Apartmani Beograd jedinstvena ponuda Beograd stan na dan

Apartmani Beograd, direktan kontakt, samo jedan vlasnik, diskrecija, konfor, ključ za prijatan boravak apartmani Beograd. Stan na dan, Beograd apartmani, srdačan domaćin apartmanibeograd.com smeštaj ravan hotelu, dobro došli, apartmani u Beogradu.

Stan na dan Beograd brendirana oprema besprekorni apartmani

Besprekorno čisti apartmani, naš servis obuhvata: doček i ispraćanje svakog gosta na adresi stana, prijava, čišćenje, zamena posteljine i peškira. Stan na dan, apartmani u Beogradu, birani klijenti i lokacije, rezultat; luksuzni apartmani Beograd.

Smještaj u Beogradu apartmani 24/7 samo strogi centar

Beograd apartmani, naći ćete nas, Knez Mihailova 21. Vaša pitanja +38164 336 50 35Poseta velikim gradovima, planirana ili ne, nije jednostavna; svi pravci vode u strogi centar, tako nas možete naći, apartmani Beograd. Vama na usluzi, brzo i lako apartmani Beograd.

Email Facebook
Tweet Pinterest
LinkedIn Google +
Digg StumbleUpon
Tumblr Reddit
Adfty Allvoices
Amazon Wishlist Arto
AT&T Baidu
Blinklist Blip
Blogmarks Blogger
BuddyMarks Buffer
Care2 chiq
CiteULike Corkboard
Dealspl.us Delicious
Diigo DZone
Edmodo Embed.ly
Evernote Fark
Fashiolista Flipboard
folkd.com FoodLve
Fresqui FriendFeed
Funp fwisp
Google Bookmarks
Google Reader Google Translate
Hatena Instapaper
Jumptags Kaboodle
Kik linkaGoGo
LiveJournal mail.ru
Meneame Messenger
Mr Wong moShare
MySpace N4G
Netlog Netvouz
Newsvine NUjij
Odnoklassniki Oknotizie
Pocket Print
Raise Your Voice Segnalo
ShareThis Sina
Sonico Startaid
Startlap Stumpedia
TypePad Viadeo
Vkontakte VOXopolis
Virb WhatsApp
We Heart It WordPress
Xerpi Yammer