Skadarlija - Boemska četvrt koja će vas vratiti u prošlost

Skadarlija je četvrt koja obuhvata Skadarsku ulicu i njenu neposrednu okolinu. Poznata je kao boemska četvrt Beograda, puna tradicionalnih srpskih kafana sa jedinstvenom atmosferom i drugih atrakcija vrednih obilaska.

Skadarlija

Skadarlija

Ukoliko želite da osetite pravi boemski duh Beograda, nema boljeg mesta za to od Skadarlije. Poznata kako među Beograđanima, tako i među posetiocima iz raznih krajeva Srbije i sveta, ova četvrt ima neprolazan šarm koji će vas privoleti svojim kaldrmisanim ulicama, primamljivim mirisom tradicionalnih jela koji dopire iz svake kafane, i starogradskim pesmama kojima vam ulični muzičari ulepšavaju šetnju.  

 

Skadarlija je poznata po tipično srpskim kafanama, u kojima možete probati naše najpoznatije specijalitete, kao i uživati u tradicionalno uređenom enterijeru, poput ručno rađenih stolnjaka, ukrasa na zidovima i starim dekorativnim predmetima koji ovim restoranima daju duh koji ne možete osetiti u modernijim, užurbanim delovima glavnog grada. Najpoznatiji restorani koje možete posetiti u Skadarliji su “Tri Šešira”, “Dva Jelena”, “Zlatni Bokal” i mnogi drugi. 

 

Za godinu nastanka ove četvrti uzima se 1872, kada je Skadarska ulica dobila današnji naziv. U početku je ovo bilo jedno od retkih mesta u Beogradu poznato po kafanskom duhu i obećanju dobrog noćnog provoda, pa je zato Skadarlija privlačila sve boeme i umetnike, od pisaca i pesnika, pa sve do slikara, glumaca i muzičara. Oni su ovde dolazili kako bi se opustili i prikupili inspiraciju za svoja sledeća dela, a mnogi od njih su stanovali upravo u Skadarskoj ulici. Neka od čuvenih imena koja su obeležila Skadarliju ovog vremena su: Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Bora Stanković, Jovan Skerlić, Branislav Nušić i Žanka Stokić, koji su uživali u boemskoj atmosferi, društvu i dobroj muzici. 

 

Kafane i Restorani 

 

Tri šešira 

 

Ovaj restoran otvoren je 1864. godine i jedan je od najstarijih ugostiteljskih objekata u Beogradu. Istrajao je kroz burne istorijske periode i političke nemire, a pritom ostao netaknut, baš kao i njegov naziv. Naime, na mestu gde se on danas nalazi prvobitno je postojala radionica za izradu šešira u vlasništvu porodice Dimović. Iznad ulaza stajala su tri limena šešira, koja i dalje postoje na istom mestu, čak i nakon što je vlasnik radionice preminuo, nju zamenio ženski šnajderaj, a potom i kafana “Tri šešira”. Posetioci kafane su koristili tri limena šešira da dogovore mesto sastanka, i mesto je vremenom poprimilo ovaj naziv, koji traje do dan danas. 

 

Dva jelena 

 

Ovom restoranu nastalom 1832. godine ime su dodelili beogradski lovci, a proslavili su ga njegovi stalni gosti kroz istoriju, poput gore pomenutih srpskih velikana, ali i uticajnih nacionalnih i svetskih ličnosti kao što su Josip Broz Tito, Margaret Tačer i Džimi Karter. “Dva jelena” se ponosi svojom tradicijom i očuvanom starinskom atmosferom kojoj doprinosi učestalo sviranje tamburaša, kao i tradicionalna srpska kuhinja u kojoj će uživati i domaći i strani gosti.

 

Zlatni bokal

 

Ukoliko odlučite da posetite “Zlatni bokal”, bićete očarani toplom atmosferom kojoj doprinosi unutrašnjost od drveta i cigala, tradicionalno dizajnirani tepisi i stolovi, slike na zidovima i romantično osvetljenje.  U ovoj kafani u prošlosti su se često organizovale premijere predstava, prijemi nagrada i objave knjiga. Uz već pomenute tamburaše, “Zlatni bokal” posebno ističe svoj recept za mešano meso posluženo u zemljanoj posudi sa kajmakom i pečurkama. Ostale znamenitosti

 

Kuća Đure Jakšića, u kojoj je ovaj čuveni srpski pesnik i slikar živeo i preminuo, nalazi se upravo u Skadarskoj 34. Ukoliko odlučite da se u Skadarliji zadržite malo duže, obavezno iskoristite priliku da posetite ovu kuću, u kojoj se i dan danas redovno organizuju umetničke izložbe, poetske večeri, kao i razna muzička i dramska dešavanja tokom cele godine. Ispred kuće se nalazi spomenik Đuri Jakšiću, koji je 1990. godine izradio vajar Jovan Soldatović, a koji je danas smatran jednim od važnih simbola Skadarlije. 

 

Spomenik skadarlijskom dobošaru podignut je iste godine u dvorištu kafane “Ima dana”, u sećanje na glumca Radeta Šobotu, a 1989. na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove podignut je spomenik putujućem glumcu, koji je u čast Joakima Vujića izvajao Jovo Petijević.

 

Na kraju Skadarske ulice, preko puta Bajlonijeve pijace, nalazi se Sebilj česma, poklon grada Sarajeva Beogradu koji je zapravo replika istovetne sarajevske česme. Beograd je ovu česmu dobio 1989, a pored nas replike su dobili i Novi Pazar, Zagreb i Rim. Ova česma je neobičnog izgleda i velikih dimenzija, pa zato podjednako privlači i beograđane i turiste. Izgrađena je od drveta, bakra i kamena, a na betonske temelje je oslonjen osmougaoni postament obložen fino urađenim kamenom iznad kojeg je drvena konstrukcija sa rešetkama i otvorima. Na samom vrhu je velika ukrašena streha sa kupolom, pokrivena bakrom. 

 

Naziv ove česme potiče od arapske reči “Sebilj” ili “Sebil” koja u bukvalnom prevodu znači “put”, a kao izraz označava fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je boravio sebiljdžija, koji je punio posude vodom iz korita i napajao žedne prolaznike. Po osmanskoj tradiciji, Sebilj ili javna česma građena je na trgovima ili raskrsnicama puteva, a na Balkan je došla dolaskom Turaka. 

 

Sa svojim mnogobrojnim atrakcijama i nezamenjivim duhom, Skadarlija je savršena za sve posetioce glavnog grada koji žele da osete pravi duh Srbije i beograđana, a da pritom ne napuste centar grada. Bilo da želite da ovde popijete prvu jutarnju kafu, ili pak da porodicu izvedete na večeru u jedan od mnogobrojnih tradicionalnih restorana, zagarantovano vam je iskustvo koje ćete poneti sa sobom. 


Dobro Došli vaš dom
Smeštaj Rakoc

Apartmani Beograd, stan na dan, najbolje zgrade, savršene lokacije, moderno renovirani stanovi, usluga najvišeg nivoa i prepoznatljiv lični pečat. Jedinstven smeštaj u Beogradu, apartmani u rukama jednog vlasnika, predanost i lična odgovornost, garantovana sigurnost, vrhunski kvalitet, Stan na dan Beograd. Naglašavamo, naši gosti su uvek naši gosti, u tom pravcu osigurali smo značajnu reputaciju. Dočekujemo svakog s dobrodošlicom. Briga o gostu je naše najbolje poslovno ulaganje; luksuzni apartmani, stan na dan Vaš jeftin smeštaj u Beogradu. Apartmani Beograd, ekskluzivni smeštaj u strogom centru, jeftino boravi cela porodica; konfor, udobnost, urednost, oprema, iznajmite stan na dan u Beogradu.

Apartmani Beograd jedinstvena ponuda Beograd stan na dan

Apartmani Beograd, direktan kontakt, samo jedan vlasnik, diskrecija, konfor, ključ za prijatan boravak apartmani Beograd. Stan na dan, Beograd apartmani, srdačan domaćin apartmanibeograd.com smeštaj ravan hotelu, dobro došli, apartmani u Beogradu.

Stan na dan Beograd brendirana oprema besprekorni apartmani

Besprekorno čisti apartmani, naš servis obuhvata: doček i ispraćanje svakog gosta na adresi stana, prijava, čišćenje, zamena posteljine i peškira. Stan na dan, apartmani u Beogradu, birani klijenti i lokacije, rezultat; luksuzni apartmani Beograd.

Smještaj u Beogradu apartmani 24/7 samo strogi centar

Beograd apartmani, naći ćete nas, Knez Mihailova 21. Vaša pitanja +38164 336 50 35Poseta velikim gradovima, planirana ili ne, nije jednostavna; svi pravci vode u strogi centar, tako nas možete naći, apartmani Beograd. Vama na usluzi, brzo i lako apartmani Beograd.

Email Facebook
Tweet Pinterest
LinkedIn Google +
Digg StumbleUpon
Tumblr Reddit
Adfty Allvoices
Amazon Wishlist Arto
AT&T Baidu
Blinklist Blip
Blogmarks Blogger
BuddyMarks Buffer
Care2 chiq
CiteULike Corkboard
Dealspl.us Delicious
Diigo DZone
Edmodo Embed.ly
Evernote Fark
Fashiolista Flipboard
folkd.com FoodLve
Fresqui FriendFeed
Funp fwisp
Google Bookmarks
Google Reader Google Translate
Hatena Instapaper
Jumptags Kaboodle
Kik linkaGoGo
LiveJournal mail.ru
Meneame Messenger
Mr Wong moShare
MySpace N4G
Netlog Netvouz
Newsvine NUjij
Odnoklassniki Oknotizie
Pocket Print
Raise Your Voice Segnalo
ShareThis Sina
Sonico Startaid
Startlap Stumpedia
TypePad Viadeo
Vkontakte VOXopolis
Virb WhatsApp
We Heart It WordPress
Xerpi Yammer